Önskar du få ut mer än bara sol och bad av dina resor? Italien är ett optimalt resmål för att uppleva gastronomi på hög nivå. Gör en rundresa i landet som erbjuder ett kök där färska råvaror alltid är A och O. Rätterna och smakerna varierar mellan Italiens regioner och att uppleva matkonsten på plats är ett minne för livet.

Men vad handlar den italienska matkonsten om och vad kan du vänta dig på din rundresa? Här ger vi dig en introduktion till regionernas klassiska rätter. Vi passar även på att dela med oss av smultrontips i Italien där matälskare kan njuta av mat, kultur, historia och vackra landskap.

Italienska köket – kännetecken

Att beskriva den italienska matlagningen och den gastronomiska kulturen handlar till mycket om att betona det enkla. En italienare fokuserar på färska kvalitetsråvaror som tillagas på ett enkelt, men passionerat sätt. I regel brukar det italienska köket gå under kategorin medelhavskök, men smaker och ingredienser varierar mellan olika regioner. En del klassiska inslag från den italienska köket är dock återkommande i både norr och söder. Ost, pasta och charkuterier är några exempel. Men även kaffe och då särskilt espresso har i tider spelat en betydande roll för det italienska köket. Med tanke på Italiens många kaffebarer kan du räkna med flertalet kaffestopp under din rundtur i landet. Italienarna dricker kaffe lika ofta som vi svenskar men i mindre koppar. En kopp espresso är dock stark vilket lätt kan halsbränna för den som är van med svagare bryggkaffe. Att stoppa ner ett paket gaviscon är ett smart drag inför Italienresan. Tuggtabletterna, som köps receptfritt på apoteket, minskar besvären och verkar snabbt.

Missa inte ett stopp i Milano där kaffebarerna står tätt. Kanske inte Europas vackraste stad, men en inspirerande plats att insupa norra Italiens mat- och dryckeskultur. Huvudstaden Rom är en annan pulserande storstad som bjuder på fantastiska upplevelser för dig som älskar mat och dryck. Härifrån kan du dessutom ta dig en liten avstickare till staden Frascati för att smaka av friska vita viner.

Regioner och mat

Det finns egentligen inget enhetligt italienskt kök utan varje region bidrar med sina unika rätter och ingredienser till den italienska matkulturen. Angränsade länder som till exempel Frankrike kan generera franska influenser i maten. Men även närheten till mark och natur har betydelse för råvaror och ingredienser. I norra Italien är matlagningen mildare kryddad och det är här du avnjuter Italiensk bästa risottos. De södra delarna av landet fokuserar mycket kring pasta och här är olivoljan ett viktigt inslag. Liksom solmogna tomater och örtkryddor.

Toscana är en region som är starkt präglat av enkelheten i italiensk matlagning. Baljväxter, ost, bröd, svamp och grönsaker används baserat på säsong i stor uträckning året om. I Toscana produceras smakfulla olivoljor på olivsorterna Pendolino, Moraiolo, Leccino och Frantoio. Ett par dagars stopp i Toscana är ett måste för dig som reser runt i matitalien.

Det kalabriska köket i södra Italien representerar havets läckerheter, men här odlas även melon i alla varianter. Det var i den här regionen som melon inlindad i parmaskinka blev en berömd maträtt!