Italiensk mat har länge varit populär och är onekligen det fortfarande. Oavsett om man reser inom Sverige eller utomlands, så hittar man nästan alltid en italiensk restaurang. Det är troligen omöjligt att tänka på det italienska köket utan att tänka på pizza eller pasta, även om det har så mycket mer än så att erbjuda. Om man jämför med andra populära internationella kök, såsom exempelvis det asiatiska köket, så används inte så mycket eller så starka kryddor i den italienska maten. Något som det däremot räcker och bli över av, är en frisk och fräsch smak. Färska grönsaker och örter är en stor del av det italienska köket, och något man bör införa i maten om man vill lyckas med den hemlagade pastarätten.

Italienska restauranger i Sverige

Det italienska köket är som bekant väldigt uppskattat bland svenskarna, så det är inga problem att hitta restauranger som serverar maten. Kvaliteten skiljer sig som vanligt mycket åt beroende på vilken restaurang man väljer, så om det är en speciell matupplevelse man är ute efter kan man höra sig för med bekanta eller söka recensioner på internet innan man väljer restaurang. Om man har en talang och specialitet inom det italienska köket, kan företagskredit vara det enkla företagslånet man behöver när man som småföretagare ska öppna en restaurang på ett snabbt och säkert sätt.

Populära ingredienser i det italienska köket

Det italienska köket skiljer sig något åt beroende på var i landet man befinner sig. Återkommande är dock en enkel och fräsch smak av färska råvaror. Råvarornas kvalitet spelar faktiskt en stor roll när man vill lyckas med den italienska maten där hemma. Använd med fördel färska tomater även när en pastasås ska tillagas, istället för att använda tomat på burk. Detta kommer att löna sig smakmässigt när pastasåsen är klar. Nedan följer några andra vanligt förekommande ingredienser:

  • Basilika & oregano. Två ytterst populära örter, som används både som färsk råvara och i kryddblandningar. Om man köper en Italieninspirerad kryddblandning är det stor chans att man hittar just basilika och oregano i innehållsförteckningen, därutöver passar även vitlök väldigt bra tillsammans med dessa örter.
  • Ost. Italien är känt för sina goda ostar, och många rätter toppas även med lite god parmesan eller annan ost som kan strös över måltiden. Mozzarella är en annan ost som ses som en riktig delikatess.
  • Olivolja. Olivoljan används mer i vissa delar av landet och förekommer i många italienska recept som man hittar på internet eller i kokböcker. Det är faktiskt skillnad på olja och olja, så står det olivolja gör man bäst i att inte byta ut denna mot en annan sort.

Ovan nämnda ingredienser är bara några få exempel på vad det italienska köket brukar innehålla. En av de absolut viktigaste ingredienserna är dock färska råvaror, oavsett vilka sorter det rör sig om. Det ska smaka färskt och friskt om italiensk mat.