Kryddor i italiensk mat

Italiensk mat doftar. Även den enklaste maträtt som pasta och tomatsås sprider väldoft som känns på långt håll. Vad är hemligheten? Väl balanserad blandning av olika kryddor, örter och andra smaksättare lyfter fram smakerna på maten. Enkel, rustik mat gjord på färska råvaror av god kvalitet och kryddade med kärlek, matglädje och kockens egen blandning av kryddor är hemligheten. Alla hushåll och restauranger har sitt eget unika sätt att krydda men grunden är oftast persilja, oregano, timjan, basilika och rosmarin. Inga färdigköpta kryddblandningar används. Vill man ha en kryddmix gör man sin egen.

Hemligheten ligger i kryddningen och råvarorna

Många väljer att åka till Italien på grund av den goda maten. Även här hemma tar många alla tillfällen i akt för att få äta italienskt, det må vara på Italiensk matmarknad i Norrtälje, restaurang i Göteborg eller hemlagad pizza hos italienska vänner. Det är dock inte svårt att få till smakerna själv. Om vi nämner den enkla pastarätten med tomatsås igen, så ligger hemligheten i kryddningen av såsen. Smaksättarna i den är lök, vitlök, salt, basilika och en nypa socker. Basilika används i många italienska rätter och den passar i de flesta rätter där tomat ingår. Tillsätt basilika när maten är nästan färdig. Låt inte basilikan ta över smaken i rätten, förutom i pesto där den är huvudingrediensen.

Lyft fram smakerna med kryddor

Oregano är också en vanlig krydda i italiensk mat. Den passar till pizza, pasta och olika kötträtter. Den kan användas både färsk och torkad. Rosmarin har lätt att överta smaken i rätterna och ska därför användas försiktigt. Den passar bäst till olika kötträtter. Basilika, oregano och rosmarin har italienarna gärna i trädgården för att alltid ha färska kryddor tillgängligt. På Sicilien använder man gärna saffran, kanel, muskot och mynta i matlagningen. Till många rätter hör det till att man pressar över citron, speciellt fisk- och skaldjursrätter. Kapris är också en vanlig smaksättare till många rätter. Italienarna ser även sin olivolja som en smaksättare eftersom den lyfter fram maträtternas smak.

 
 

About the author

More posts by