Italiensk familjemiddag

Italienarnas relation till mat och familj
Det italienska köket är kända för fräscha råvaror och god mat som tillagas med kärlek. För italienarna är middag med familjen en speciell stund eftersom de då har tid att umgås. Det är middagen som är dagens huvudmål och tiden då hela familjen kan samlas och njuta av god mat och umgås med varandra.

 

I dagens samhälle är det inte lika lätt att samlas runt middagar som förr. De italienska familjerna har däremot förstått sig på härliga familjemiddagar. Under en längre tid avnjuts trevlig samvaro och goda maträtter med tillhörande dricka.

 

Traditionell menyföljd
Vardagsmenyn i de flesta italienska hem idag består oftast av 1-2 rätter, en sidorätt och kaffe. Den äkta traditionella måltidsmenyn innehåller sällan mindre än 3-4 rätter. I många hem idag används dock endast den traditionella menyföljden vid särskilda högtider eller dagar avsatta för familjemiddagar.

 

Förrätter med drycker
Aperitivi är en enkel och gärna bitter fördrink som serveras innan måltiden för att väcka aptiten. Campari eller Prosecco används gärna. Till det serveras gärna Antipasti som fungerar som tilltugg, plockmat och förrätt på en och samma gång. Detta är oftast en mix av små korvar, bruschettas, grissinis och crostinis toppade med tapenade och olika ostar. Primi Piatti är första tallriken som kommer in på bordet. Detta är ofta en soppa, risotto eller enkel pasta. Portionerna är små för att stilla den värsta hungern.

 

Huvudrätter och efterrätter med drycker
Secondi Piatti innebär huvudrätt och består av kött, fisk, fågel eller skaldjur. Rätten serveras oftast ”som den är” utan att ha skurits upp eller behandlats för mycket. Huvudrätten serveras ofta med blandad grönsallad, bönsallad eller ugnsrostade grönsaker. Till maten serveras självklart ett passande vin. Till vinet serveras också bordsvatten med eller utan kolsyra.

 
Dolce betyder söt eller sötsaker. Efter huvudmålet serveras alltid något sött som en dessert eller några krämiga ostar. Till detta serveras självklart kaffe. Vanligtvis menas espresso, men även ristretto som är en stark variant av espresso eller macchiato som är en vit version av espresso är populära. Digestivi är den avslutande lilla drinken som avnjuts i lugn och ro efter måltiden för att hjälpa matsmältningen. Denna drink består oftast av Grappa, Amaretto, Limoncello eller Sambuca.

Italiensk familjemiddag 2

 
 

About the author

More posts by