Italienska restauranger

Drömmen om att öppna en egen italiensk restaurang
Många som tycker om god mat och att kombinera den med fina viner drömmer om att öppna en restaurang. Det finns idag flera olika typer av kök att specialisera sig på. Det är dock något särskilt med att gå till en riktigt bra italiensk restaurang med äkta hemgjord pasta och rustika grytor. Vad ska man då tänka på när man vill öppna en restaurang? Är det bättre att starta en helt ny restaurang i nya lokaler eller köpa en befintlig?

 

Att köpa en befintlig restaurang
Det finns både för- och nackdelar med att köpa en befintlig restaurang. Fördelarna är bland annat att dina gäster redan känner till restaurangen. Nackdelen kan vara att ändringar i konceptet ibland orsakar klagomål och förlust av trogna kunder. Innan man bestämmer sig för att köpa en befintlig restaurang så bör man ta i beaktning var restaurangen är placerad, tidigare lönsamhet och potentialen för att växa. Därtill är det viktigt att ta reda på varför restaurangen är till salu. Det finns ofta två huvudanledningar till varför en restaurang säljs. En anledning kan vara att ägaren av olika personliga skäl väljer att sälja. Den andra anledningen, den som man bör se upp med, är om restaurangen säljs på grund av dålig lönsamhet.

 

Att etablera en ny restaurang
Det absolut viktigaste man måste göra om man funderar på att starta en ny restaurang är att göra en affärsplan. Viktiga punkter som bör finnas med på affärsplanen är:

  • Restaurangens koncept
  • Tillstånd och bygglov för restaurangen
  • Restaurangens utbud och tjänster
  • Marknaden för restaurangen
  • Marknadsföring
  • Lokal och placering
  • Ekonomisk kalkyl
  • Framtida möjligheter och hinder

 

Det finns inget rätt och fel eller garantier för att en restaurang kommer att lyckas. Däremot är chanserna betydligt större om man har tänkt igenom och analyserat sina egna och restaurangens förutsättningar.

 

Ett bra pengaflöde
Oavsett om det är en nyöppnad eller etablerad restaurang förekommer det ofta variationer i intäkterna. Olika perioder ger ofta olika intäkter, men utgifterna måste fortfarande täckas. Löner, leverantörer, räkningar och hyra måste fortfarande betalas. Många restauranger och andra företag har de senaste åren börjat använda sig av fakturaköp för att få ett jämnare kassaflöde. Därtill slipper företaget ligga ute med pengar undertiden att fakturan behandlas av partnern.

Italienska restauranger 1

 
 

About the author

More posts by