Pasta

När man tänker på italiensk mat tänker man kanske först av allt på pasta. Pasta är enkel mat, men erbjuder samtidigt enorm variation, vilket kan vara en av anledningarna till att produkten har spridit sig över hela världen. Pasta är på italienska ett samlingsord för en mängd olika typer av matprodukter som är gjorda på samma bas av durumvetemjöl, ägg och vatten. Några exempel på varianter av pasta är fusilli (spiraler), farfalle (fjärilar), penne och penne rigate (rör och räfflade rör), spaghetti, fettuccine (formade som platt spaghetti) och tagliatelle. Även om traditionell pasta som sagt innehåller durumvetemjöl och ägg, görs många billigare pastasorter idag med ett billigare mjöl, som vetemjöl, och utan ägg. Majoriteten av den pasta som säljs i Sverige är av den billigare varianten, även om utbudet blir allt bredare och fler varianter, till exempel fullkornspasta, tillkommit i sortimentet.CSIRO_ScienceImage_11385_Pasta_made_from_durum_wheat

I Italien får pastarätter olika namn beroende på hur pastan har tillagats. Den som kanske är vanligast (i alla fall i Sverige) är pasta asciutta, det vill säga kokt pasta som serveras med en sås eller ett tillbehör. Vi är också bekanta med pasta al forno, pasta som ingår i en rätt som bakas i ugn (till exempel lasagne). Det tredje tillagningssättet är pasta in brodo, då pastan ingår i någon form av soppa. Ett exempel på det är minestronesoppa. Med alla de pastasorter som finns, och alla de såser som finns, kan pasta varieras i all oändlighet. Om italienarna får säga sitt finns det dock vissa kombinationer som lämpar sig bättre än andra. För enkla såser, som pesto, menar de till exempel att man bör använda långa, smala pastastrån, till exempel spaghetti, medan tomatbaserade såser lämpar sig bättre för tjockare pastastrån. Om såsen är grövre och tjockare bör man välja penne, fusilli eller en annan kort, tubformad pasta, eftersom såsen då fastnar bättre på pastan.

Ett tecken på det italienska kökets popularitet i Sverige är mängden italienska restauranger som finns över hela landet. Alla italienska restauranger värda namnet måste ha pastarätter på menyn, vilket talar för hur nära förknippad pastan är med Italien. Något annat som förhöjer stämningen och den autentiska känslan på en italiensk restaurang är ett vackert parkettgolv. Om du äger en italiensk restaurang, och gärna vill installera ett parkettgolv men inte känner att du har finanserna för det, behöver du inte förtvivla. På Buildor.se finns nämligen ett stort utbud av billiga parkettgolv.

 
 

About the author

More posts by