Pizzans historia

Få maträtter är lika mytomspunna och förknippade med spännande historier som pizzan. I dag tar vi för givet att pizzan ska finnas tillgänglig som måltidsalternativ. I varje svensk stad finns det åtminstone ett par pizzerior – ofta många fler – som förser ortsbefolkningen med en ofelbart febrig efterfrågan på denna maträtt. Ändå finns det generationer som upplevt en tid utan pizza i Sverige. Det exakta datumet för pizzans introduktion är omöjligt att hitta, och kanske kommer det aldrig råda någon klarhet kring det. Många vill ta åt sig äran för denna skapelse, vilket visar pizzans otroliga popularitet.

 

De flesta mathistoriker har dock spårat pizzans uppkomst till Neapel. Första gången som ordet “pizza” nämns i våra historieböcker var för ungefär 1 000 år sedan, men det skulle dröja till 1500-talet innan ordet användes regelbundet. Då var Neapel-området platsen där pizza blev till en maträtt, men den såg inte riktigt ut som vi har vant oss vid i dag. Den som hade frågat efter mozzarellaost eller extra champinjoner på sin pizza hade nog fått en förvånad blick till svar. På den tiden var pizzan en bit bröd utan fyllning och konsistensen liknande crepes.Pizzans historia 2

 

Det var först på 1800-talet som pizzan fick formen och utseendet som vi känner till i dag. Pizzafyllningar var ett hett diskussionsämne på 1800-talsrestauranger – precis som nu! – och när kocken Raffele Esposito valde att lägga till ost på sin pizza 1889 såg många det som ett lika oväntat som genialt drag. Pizzan var gjord till drottning Margherita av Savojens ära, och historien får nog ge Esposito rätt när det kommer till hans djärva val av ingrediens: Margharita, som pizzan oftast heter i Sverige, säljs än i dag och ost är ett givet val på de allra flesta pizzor.

 

Pizzans historia i Sverige är alltså omstridd; det finns uppgifter om att det skulle öppnat en pizzabutik i Västerås 1948, men det är inte välbelagt. Istället brukar årtalet 1968 nämnas eftersom det var då som den första restaurangen i Stockholm började servera pizza till hungriga stockholmare. Restaurangen hette Östergök då men har nu bytt namn till Lo Scudetto. I dag finns det naturligtvis tusentals efterföljare till Östergök och pizzan har blivit en av våra vanligaste maträtter. För den som vill göra sin egen pizza finns det många goda recept på matklubben.se.

 
 

About the author

More posts by