Tiramisu

Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt som på italienska skrivs tiramisù. Det betyder bokstavligen ”dra upp mig”, och den bildliga betydelsen är ungefär ”pigga upp mig”. Efterrätten har alltså sannolikt fått sitt namn för att den innehåller både kaffe och kakao, som båda är kända för sin uppiggande effekt (kaffe innehåller koffein och kakao teobromin). Förutom just kaffe (i form av en espresso) och kakao innehåller tiramisu också kex (som på italienska kallas Savoiardi) och en blandning av mascarpone, ägg och socker.Tiramisu_Fanes

Även om tiramisuns ursprung är omtvistad är de flesta överens om att efterrätten uppfanns på 1960-talet i Veneto-regionen i Italien, på restaurangen Le Beccherie i staden Treviso. Andra som hävdar att de ligger bakom tiramisun är Carminantonio Iannaccone (som i så fall skulle ha uppfunnit efterrätten den 24 december 1969) och Roberto Linguanotto och hans lärjunge Francesca Valori, som hävdar att de skapade tiramisun redan 1967. Andra menar att tiramisun utvecklades som en variant av den snarlika efterrätten Zuppa Inglese. Denna efterrätt liknar visserligen inte tiramisu i smaken, men är också den uppbyggd genom att varva olika lager. Oavsett vilken version av efterrättens skapelse som är sann kan man tydligt se att recept på tiramisu inte börjar dyka upp i kokböcker förrän på 1960-talet.

Idag finns en rad kakor och efterrätter som i sin tur har inspirerats av tiramisun, och det finns även olika varianter av efterrätten då man tillsätter konjak eller marsalavin, eller smaksätter den med något annat än kaffe, till exempel choklad, amaretto, citron, jordgubbe, ananas, yoghurt, banan, hallon, kokosnöt och till och med öl. Det traditionella receptet innehåller dock varken alkohol, äggvitor eller något annat, utan var mycket grundläggande. Den ursprungliga kakan var rund, men detta har varierats genom åren eftersom kexen är rektangulära och således är lättare att läggas i en rektangulär form. Moderna varianter av tiramisu serveras ofta i ett runt glas.

Om du föredrar amerikansk mat framför tiramisu och italiensk mat, är O’Learys rätt restaurang för dig. Deras filial i Kista har förutom en restaurang med goda hamburgare och annan klassisk amerikansk mat även ett eventcenter, som är perfekt om du håller på att arrangera ett företagsevent i Stockholm.

 
 

About the author

More posts by