Den italienska pastan

Pastans ingredienser
När man hör orden italiensk mat är det nästan omöjligt att inte associera till pasta. Pasta är det italienska samlingsnamnet på makaroner, spagetti och liknande. Pasta tillverkas generellt av durumvetemjöl, ägg och vatten. Det förekommer också pasta som utesluter ägg och innehåller vanligt vetemjöl istället för durumvetemjöl. Dessa pastasorter är oftast av ett billigare märke. Pastan har även utvecklas under åren och idag finns det både fullkornspasta och glutenfri pasta som är gjort på majsmjöl eller bovetemjöl istället.

 

Pastans ursprung
De flesta av oss förknippar nog pasta med Italien, men det finns olika meningar om detta. Bland annat hävdar vissa att Marco Polo tog med sig pastan från Kina till Italien. Det finns också de som påstår att araberna uppfann pastan eftersom det var en praktisk rätt att ta med sig i öknen. Nya upptäckter stärker däremot teorin om att pastan ursprungligen kommer från Kina. Arkeologen Lu Houyran, medlem av den kinesiska vetenskapsakademin i Peking, har hittat en skål med krusig spagetti i nordvästra Kina. Spagettifyndet anses vara cirka 4000 år gammal och detta är hela 2000 år äldre än andra dokumenterade fynd av pasta. Analyser av spagettin har visat att man under denna tid framställde pasta med andra ingredienser än idag. Det kinesiska pastafyndet bestod av två olika sorter av hirs.

 

Att laga en perfekt pasta
Pasta behöver rikligt med vatten och en häftig kokning när de tillagas för att inte klibba ihop. Enda undantaget till denna regel är de fyllda pastakuddarna Tortellini som enbart ska sjuda, annars är risken stor att de går sönder och att fyllningen rinner ut. Ett tips för att minska risken för att pastan klibbar ihop under kokning är att tillsätta en aning olivolja i vattnet. Pastan kokas sedan tills den är ”al dente”. Uttrycket är italienskt och betyder ”tuggmotstånd”. Följ den angivna tiden på förpackningen eller receptet och smaka av pastan för att hitta den rätta konsistensen. Till pastarätter med rikligt med sås är gnocchi, penne eller annan typ av skålformad pasta att föredra eftersom den hjälper till att fånga upp såsen. Vid krämiga såser, köttfärs eller pastarätter utan sås så fungerar spagetti eller tagliatelle bäst.

 

Favorit hos många
Pasta är och förblir en favorit hos många. Det är en maträtt som är billig, okomplicerad, snabblagad och enkel att variera. Antalet rätter du kan tillaga med pasta är oändliga och du kan enkelt utveckla egna nya favoritrecept med god pasta, bra råvaror och fantasi.

Den italienska pastan 1

 
 

About the author

More posts by