Mozzarella

Mozzarellan är en av de mest klassiska ingredienserna i italiensk matlagning och en av världens mest populära ostar. I Sverige är mozzarellan en oumbärlig ingrediens på pizzor, men osten har även börjat användas allt mer i sallader och som caprese, den klassiska italienska salladen, förrätten och antipaston som består av tomat, basilika och mozzarella. Med sina färger speglar rätten den italienska flaggan, och känns på många sätt som det mest italienska man kan äta ur det italienska köket.Mozzarella_cheese

Mozzarellan har sitt ursprung i södra Italien, där den från början gjordes på mjölk från den italienska buffeln. Osten tillverkas med en metod som kallas pasta filata. Efter att ostmassan bildats som vanligt, skiljer sig tillverkningsprocessen från vanlig ost genom att ostmassan läggs i blöt i ett bad med mycket varmt vatten eller varm vassle (strax under kokningspunkten, cirka 95 grader). När ostmassan börjar flyta tar man upp den ur badet och börjar knåda den tills den får den mjuka, elastiska och trådiga konsistens som är typisk för mozzarellan. Ostmassan delas sedan upp i mindre bitar och formas till individuella ostar.

Mozzarella skyddas sedan 1998 av EU:s certifiering Garanterad traditionell specialitet. Det innebär att all mozzarella som säljs inom EU måste ha varit producerad enligt det traditionella receptet och med den traditionella metoden. Däremot specificeras inte vilken typ av mjölk som måste användas, så det förekommer idag även mozzarella gjord på exempelvis komjölk. Den särskilda mozzarellan som är gjord på mjölk från italiensk buffel kallas i Italien mozzarella di bufala campana. Denna typ av mozzarella har en skyddad ursprungbeteckning, vilket betyder att den bara får produceras på särskilda platser i områdena Campania, Lazio, Apulia och Molise i Italien.

Mozzarella finns i en rad olika varianter för alla smaker, som kan ha både olika form och olika smak. Om ostmassan flätas istället för att formas till en boll kallas mozzarellan till exempel treccia, och det finns även en mozzarellatyp som är rökt, som kallas mozzarella affumicata. En ny trend är också att skapa mozzarella med olika typer av fyllningar, som oliver, skinka eller pomodorini (små tomater).

Om du tycker om mozzarella och bor i Nyköping har du tur, eftersom Sandys erbjuder catering i Nyköping. Sandys har många fräscha och nyttiga rätter som innehåller mozzarella, och catering är ett perfekt sätt att få uppleva den goda osten utan att själv behöva slita i köket.

 
 

About the author

More posts by